COMUNICAT DE PRESĂ
Recomandări privind sacrificarea porcilor și consumul cărnii de porc
Sacrificarea porcului și consumul de carne și preparate din carne de porc, în perioada premergătoare Sărbătorilor de Iarnă este un obicei tradițional, specific poporului român, în special pentru populația care locuiește la țară sau în zonele mărginașe ale orașelor.
Pentru ca această tradiție să-și continue cursul în cadrul legal și pentru a prevenii apariția unor situații neplăcute, atenționăm crescătorii de porcine, comercianții de carne de porc și pe consumatorii de astfel de produse, din județul Mehedinti, că au obligația să respecte normele sanitare veterinare prevăzute în legislația U. E. implementată în legislația națională, cu referire la această activitate.
Astfel, legislația privind protecția animalelor în timpul sacrificării, (Directiva 93/ 113 C.E. și Ordinul A.N.S.V.S.A nr. 180/ 2006) stabilește condițiile de sacrificare a animalelor (inclusiv a porcinelor) numai în abatoare autorizate, cu respectarea normelor specifice pe timpul efectuării acestei operațiuni. Actul normativ prevede că autoritatea veterinară poate acorda derogare pentru sacrificarea unor specii de animale (porcine, ovine, caprine) în afara abatoarelor de către proprietarii de animale pentru consumul propriu, fiind interzisă comercializarea cărnii și a derivatelor rezultate, în afara gospodăriei, cu recomandarea ca animalele respective să fie, asomate în prealabil, adică să fie ferite de suferință sau durere în timpul contenționării (prinderii) și înjungherii.
Asomarea, care la specia porcină se efectuează cu un pistol cu glonț captiv, este un procedeu care atunci când este aplicat unui animal cauzează acestuia pierderea cunoștinței până în momentul înjungherii.
Menționăm că operațiunea de asomare nu afectează sub nici o formă tăierea tradițională a porcului de Crăciun, iar pentru înjunghiere se folosește tot cuțitul.
Pentru a prevenii îmbolnăvirea populației consumatoare de carne și preparate derivate, după sacrificarea porcilor domestici, sau vânat sălbatic (mistreț, urs) proprietarul sau consumatorul are obligația să solicite medicului veterinar examinarea cărnii, în special pentru diagnosticul trichinelozei.
Ce este trichineloza ?
Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuințelor umane: șobolanii, șoarecii, carnivorele domestice (câinele și pisica) animale din zona silvatică (vulpe, jder) și porcii sau alte specii infestate.
Cum se îmbolnaveşte omul ?
Omul se îmbolnăvește consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreț, urs, neexaminată de medicul veterinar și insuficient friptă, fiartă, sau preparată crudă, sărată, sau afumată.
Boala, la om se manifestă prin: febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, grețuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare însoțite de edeme ale feței ‘boala capetelor umflate’.
Trichineloza la om poate fi tratată, reușita tratamentului fiind condiționată în primul rând de rapiditatea instituirii diagnosticului.
Ce măsuri trebuie aplicate pentru prevenirea cazurilor de îmbolnaviri la om ?
Măsurile de prevenire cele mai eficiente sunt:
- controlul sanitar veterinar al cărnii provenite de la animale sacrificate în abatoare și în gospodăriile individuale (porc, nutrie, cal) precum și al vânatului comestibil (mistreț, urs) prin examen trichineloscopic;
- achiziționarea cărnii de porc doar din abatoare, hale, măcelarii sau magazine autorizate sanitar veterinar, pe care este aplicată marca de sănătate (ștampila)
Pentru prevenirea contaminarii porcilor, dar și a altor animale receptive la trichinella spiralis, sunt necesare urmatoarele:
- deratizarea periodică urmată de strângerea și distrugerea cadavrelor de rozătoare;
- menținerea condițiilor de igienă în gospodăriile populației;
- salubrizarea locurilor menajere;
- excluderea din hrana porcilor a deșeurilor de abator;
Examenul trichineloscopic în județul Mehedinţi la circumscripțiile sanitare veterinare din municipile, orașele și comunele județului după programul afișat la sediul acestora si pe site-ul instituţiei.
Pentru efectuarea examenului se prezintă o probă de cca. 100 — 200 grame de carne recoltată din pilierii diafragmatici (baiera unturii) din diafragmă (iepurele) mușchiuleți, mușchii limbii și mușchii intercostali.
În cazul porcilor mistreți se recoltează eșantioane cântărind cel puțin 10 g dintr-un membru anterior, din musculatura limbii sau din pilierii diafragmatici.
Proba de carne prezentată pentru analiză, va fi însoțită în mod obligatoriu de elementul de identificare (crotaliul), care va fi predat medicului veterinar care examinează carnea.
În cazul animalelor domestice confiscate sau ucise în scopul asanării unor boli transmisibile (lista bolilor cuprinde și Trichineloza), medicul veterinar oficial arondat zonei respective, întocmește documentația specifică pentru despăgubirea contravalorii de piață a animalelor în cauză, conform H.G. 1.214/ 2009 care se efectuează prin D.S.V.S.A. Mehedinţi.
ATENȚIE! Nu consumați carne neexaminată de serviciile sanitare veterinare!
Director Executiv,
Dr. Ganea Adriana