INFORMARE PRESA

INFORMARE DE PRESA

 informare presa

 

In baza Notei de Serviciu nr.7442/29.11.2018 emisa de ANSVSA, avand ca subiect: Intensificarea controalelor oficiale si masuri care trebuie dispuse pentru prevenirea aparitiei toxiinfectiilor alimentare, precum si pentru prevenirea raspandirii Pestei Porcine Africane (PPA) in perioada Sarbatorilor de iarna 2018-2019, DSVSA Mehedinti va dispune urmatoarele:

Incepand cu data de 30.11.2018 pana in 7 ianuarie 2019 cand in mod traditional comercializarea si consumul carnii de porc creste in mod considerabil, s-au dispus masuri specifice si se intensifica controalele sanitar veterinare pentru verificarea conditiilor de igiena asupra modului in care se produc, depoziteaza, transporta si valorifica carnea de porc destinata consumului uman, precum si alte produse de origine animala.

Examenul pentru identificarea trichinella spp in carnea de porc este obligatoriu, Trichineloza fiind o boala parazitara ce se transmite la om si care produce afectiuni grave pana la deces.

In acest sens, in perioada 30.11-24.12.2018 si 27.12-7.01.2019 va fi asigurata permanenta la CSVSAO dupa cum urmeaza:

  • CSVSAO nr.1 – Drobeta Turnu Severin – Piata Mircea;
  • CSVSAO nr.2 – Drobeta Turnu Severin – Piata Agroalimentara Crihala;
  • CSVSAO nr.3 – Drobeta Turnu Severin – Str. Alion nr.64;
  • Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Halinga;

Program de lucru :      Luni- Joi :                   8.30-17.00

Vineri:                        8.30-14.00

Sambata- Duminica:   9.00-14.00

Pentru buna desfasurare a activitatii in cadrul acestor puncte de control al carnii de porc a fost

suplimentat personalul sanitar veterinar pe aceasta perioada.

De asemenea in aceasta perioada vor fi intensificate controale in toate unitatile care produc, depoziteaza si comercializeaza produse de origine animala.

In pietele agroalimentare, produsele de origine animala vor fi supuse controlului sanitar veterinar in ceea ce priveste provenienta, documentele care sa ateste starea de sanatate a animalelor, conditiile de igiena, igiena personalului.

Cu privire la masurile ce trebuie aplicate pentru prevenirea raspandirii PPA avand in vedere ca in aceasta perioada miscarea animalelor vii, respectiv a porcilor si a carnii de porc va fi intensificata, DSVSA Mehedinti impreuna cu Inspectoratul de Politie Judeteana, va intensifica controalele in trafic asupra mijloacelor auto utilizate pentru transportul porcilor vii (autorizatie si stare de igiena, provenienta animalelor, documente insotitoare (certificat sanitar veterinar de transport), formularul de miscare pentru suine vii, registrul transportului, avize intrajudetene.

Este interzisa taierea porcilor in scopul comercializarii carnii, in alte locuri sau spatii decat cele autorizate sanitar veterinar.

Este interzisa depozitarea si comercializarea carnii de porc in spatii improvizate si neautorizate sanitar veterinar sau in sistem de vanzare stradal.

Este interzis consumul carnii de porc fara examen trichineloscopic.

Orice suspiciune sau neregula constatata cu privire la produsele de origine animala sau animale vii, va fi anuntata prin toate mijloacele DSVSA Mehedinti pentru a lua masurile legale ce se impun.

 

Director Executiv,

Dr. Zoican Irina-Oana