Comunicat de presă cu privire la ancheta desfășurată în contextul apariţiei toxiinfecţiei alimentare în judeţul Mehedinţi

Comunicat de presă cu privire la ancheta desfășurată

      în contextul apariţiei toxiinfecţiei alimentare în judeţul Mehedinţi

 

 

Referitor la suspiciunea de toxiinfecţie alimentară apărută în data de 19.09.2024 la unităţile şcolare de pe raza judetului Mehedinţi beneficiare ale Programului „Masă sănătoasă în şcoli”, vă comunicăm următoarele:

Echipele de inspectori din cadrul DSVSA Mehedinti au efectuat controale la unităţile şcolare beneficiare și au fost  efectuate prelevări de probe din meniul servit şi păstrat drept contraprobă.

Urmare a controlului efectuat la furnizorul de servicii s-au identificat următoarele neconformităţi:

– materia prima de origine animală utilizată la prepararea meniului, respectiv Şuncă de porc – preparat din carne gata de consum – era depozitată în spaţiul frigorific cu regim de refrigerare destinat depozitării cărnii proaspete – materie primă pentru restaurant, fără respectarea criteriilor de compatibilitate;

– în camerele frigorifice cu regim de refrigerare şi congelare existente în dotarea restaurantului s-au identificat materii prime (carne porc, carne pui, carne vită, peşte) fără elemente de identificare astfel că nu s-a putut demonstra trasabilitatea acestora;

Urmare a neconformităţilor identificate a fost reţinută oficial cantitatea totală de 1349,45 kg carne şi peşte, diverse sortimente, în valoare de 27475 lei şi a fost dirijată spre neutralizare.

S-a aplicat sanctiune contravenţională operatorului economic, conform H.G. 984/2005 actualizat, art.4, lit. a, pct. 2, 6, 8 si art. 4, lit.a, pct.10 în cuantum de 22000 lei şi s-au emis Ordonanţe de suspendare temporară a activităţii pentru  obiectivul CATERING si obiectivul RESTAURANT.

Au fost prelevate 7 probe de aliment gata de consum (Paste cu sos de roşii şi şuncă), acestea fiind constituite din contraprobele păstrate de operator din meniul preparat şi distribuit în data de 19.09.2024. S-a mai prelevat si o probă de materie primă, respectiv Şuncă de porc.

Probele prelevate au fost analizate de către LSVSA Mehedinţi pentru expertiza Salmonella şi Listeria monocytogenes, conform Reg.CE 2073/2005, iar materiile prime provenite din loturile care au fost utilizate la prepararea meniului şi care s-au mai găsit în stoc (respectiv 32,6 kg) au fost reţinute oficial până la finalizarea anchetei.

 

DSVSA Mehedinţi a extins controalele oficiale la toate unităţile de catering înregistrate/autorizate sanitar veterinar si pentru siguranţa alimentelor de pe raza judetului. Astfel, în perioada 20-25.09.2024, au fost verificate:

– 18 unităţi tip CATERING, fiind identificate următoarele neconformităţi: neîntreţinere spaţii, depozitare şi etichetare necorespunzătoare, lipsa vestiarului şi toaletei pentru personalul lucrator, spaţii de depozitare neamenajate corespunzător, neasigurarea utilajelor, ustensilelor şi echipamentelor de lucru, nerespectare programe de autocontrol. Pentru aceste neconformităţi au fost aplicate 4 AVERTISMENTE, 5 AMENZI în cuantum de 50.000 lei şi au fost emise 2 Ordonanţe de suspendare temporară a activităţii;

– 2 unităţi tip RESTAURANT fiind identificate următoarele neconformităţi: neîntreţinere spaţii şi echipamente de lucru, depozitare şi etichetare necorespunzătoare care furnizează meniuri

culinare în unităţi şcolare, fiind aplicate 2 AMENZI în cuantum de 20.000 lei şi a fost emisă 1 Ordonanţă de suspendare temporară de activitate.

Ancheta şi actiunile de control continuă în contextul în care buletinele de analiză au confirmat prezența Listeriei monocytogenes, conform Reg.CE 2073/2005, urmând ca probele să fie supuse tipizarii la IISPV București.

 

Director Executiv

     Dr. Mări Ionut-Gabriel