Acţiuni de control desfăşurate în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Mehedinţi
În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale 2025, inspectorii DSVSA Mehedinţi au efectuat controale oficiale în scopul verificării modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare în abatoare, unităţi de procesare carne, unităţi de tranşare, depozite alimentare, carmangerii, măcelarii, alte unităţi de vânzare cu amănuntul.
În perioada 24.03-07.04.2025 au fost controlate 83 unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor din care :
- 1 abator bovine
- 4 unităţi de procesare carne
- 7 carmangerii
- 17 măcelarii
- 4 supermarketuri
- 3 pescării
- 3 unităţi alimentaţie publică
- 3 unităţi tip catering
- 11 laboratoare de cofetărie/patiserie/brutării
- 22 magazine alimentare
- 8 depozite alimentare.
Urmare a neconformităţilor identificate în timpul controalelor, au fost aplicate 5 (cinci) sancţiuni contravenţionale în valoare de 41200 lei şi 16 avertismente. S-a propus emiterea a 1 (una) ordonanţă de interzicere a activităţii la o unitate de alimentaţie publică.
Deficienţe identificate:
- Întreţinere necorespunzătoare a spaţiilor destinate comercializării produselor alimentare;
- Nerespectarea cerinţelor de depozitare a produselor alimentare;
- Etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
Până la aceasta dată nu au fost emise autorizaţii temporare pentru centre de sacrificare a mieilor/iezilor, există solicitării din partea a două primării pentru perioada 14-19.04.2025.
Au fost efectuate 4 controale în trafic, privind mijloacele de transport a produselor alimentare, nefiind constatate neconformităţi în aceste cazuri.
Se recomandă consumatorilor să achiziţioneze produse alimentare specifice acestei perioade, numai din unităţile autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, care sunt supuse controlalelor sanitar veterinare, pentru a preîntâmpina apariţia toxiinfecţiilor alimentare.
Director executiv,
Dr. Mări Ionuţ-Gabriel