D.S.V.S.A. MEHEDINȚI a demarat controalele specifice Sărbătorilor Pascale 2023
În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Mehedinți (D.S.V.S.A.), prin intermediul structurilor de control, a demarat controalele tematice specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure și a preveni apariția de toxiinfecții alimentare.
La aceste acţiuni de control participă reprezentanți din cadrul D.S.V.S.A. Mehedinți și din cadrul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale (C.S.V.S.A.O.).
Controalele urmăresc verificarea respectării condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală și nonanimală, precum şi din unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc).
D.S.V.S.A. Mehedinți a stabilit un program de lucru cu activități de control cu tematică specifică acestei perioade, care se va derula în perioada 28 martie – 15 aprilie 2023 (premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Sărbătorilor Pascale Ortodoxe), în baza căruia reprezentanții D.S.V.S.A. Mehedinți vor efectua controale şi verificări asupra modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în obiectivele supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
Astfel, în perioada 28.03.2023 – 15.04.2023 este asigurată permanenţa activității prin programul prelungit la nivelul D.S.V.S.A. Mehedinți și C.S.V.S.A.O. teritoriale, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică. La sediul acestora vor fi afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor și al sănătății și bunăstării animalelor.
Pentru eficientizarea acestor acţiuni, D.S.V.S.A. Mehedinți va solicita în baza tematicilor de control comune și ori de câte ori consideră necesar, sprijinul altor autorităţi competente judeţene sau locale (Primării, Consiliu Judeţean, Instituţia Prefectului, A.N.A.F., A.N.P.C., D.S.P., I.P.J., etc), în vederea organizării unor acţiuni comune de inspecţie şi control, în limita competenţelor stabilite prin legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu alte autorităţi.
Acţiunile de control vor avea în vedere verificarea modului în care sunt respectate următoarele cerințe:
Sacrificarea animalelor:
– fermele/exploataţiile de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, precum şi operatorii din domeniul alimentar care desfăşoară activităţi de tăiere, procesare, depozitare, transport/distribuţie şi comercializare a cărnii de miel şi a produselor derivate din aceasta deţin autorizare/înregistrare sanitară veterinară eliberată în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare;
– vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzătoare de sănătate certificate de sănătate (documente privind informațiile de lanț alimentar) şi care sunt identificate și înregistrate în Baza Națională de Date, conform legislaţiei în vigoare, însoțite de documente sanitare veterinare de mișcare, crescute în ferme, localităţi şi zone indemne de boli transmisibile;
– respectarea regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, conform prevederilor legale în vigoare;
D.S.V.S.A Mehedinți, în colaborare cu reprezentanţii I.P.J Mehedinți, vor efectua controale în trafic asupra transporturilor de animale pentru:
- verificarea condițiilor de igienă, a dezinfecției și a documentelor de autorizare sanitar-veterinare a mijloacelor auto utilizate pentru transportul animalelor;
- verificarea documentele însoțitoare ale animalelor (certificate veterinare, care să ateste sănătatea mieilor şi documente, care să cuprindă informaţii despre lanţul alimentar).
– sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA;
– sacrificarea mieilor poate fi realizată şi în spaţii amenajate și autorizate temporar de către DSVSA Mehedinți, organizate în condiţiile legii, în care se va asigura supravegherea sanitară veterinară de către reprezentanții DSVSA Mehedinți şi în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţia privind sănaătatea, bunăstarea animalelor și siguranța alimentelor, carnea rezultată în urma sacrificării mieilor/iezilor în aceste centre temporare este destinată direct consumatorului final, fiind interzisă comercializarea acesteia prin unitățile de comercializare cu amănuntul (magazine, piețe agro-alimentare, supermarketuri, hypermarketuri).
– spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să fie situate în zone în care nu au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor;
Funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 28.03-8.04.2023, premergătoare Paștelui catolic, respectiv, în perioada 03-15 aprilie 2023 (premergătoare Paștelui ortodox), între orele 07:00 – 17:00.
Decizia privind organizarea activității din punct de vedere sanitar veterinar în locurile de sacrificare special amenajate temporar revine D.S.V.S.A. Mehedinți, numai în cazul în care există solicitări scrise din partea unor primării sau prefecturi și numai dacă în aceste locuri se respectă condițiile generale și specifice de igienă, bunăstare a animalelor și gestionare a SNCU, stabilite de legislația sanitară veterinară. D.S.V.S.A. Mehedinți va permite înfiinţarea centrelor de sacrificare a mieilor temporara autorizate numai dacă este absolut necesar, tinând cont de următoarele aspecte:
- distanțe mari față de abatoarele autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare;
- cererea mare de miei destinați sacrificării în această perioadă, care depășește capacitatea de sacrificare proiectată a abatoarului autorizat sanitar-veterinar de pe raza județului Mehedinți;
- la nivel local în cazul acestor centre tempoprtar autorizate este necesar asigurarea de către D.S.V.S.A. Mehedinți a numărului suficient de personal sanitar–veterinar, care să realizeze pe toată durata sacrificării mieilor, controlul ante-mortem și post-mortem al animalelor și care să poată dispune măsuri în cazurile în care constată încălcări ale prevederilor legislației în vigoare.
În cazul în care, în baza unei analize detaliate, se dispune organizarea și amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor, responsabilitatea privind garantarea siguranței alimentelor revine D.S.V.S.A. Mehedinți și autorităților locale implicaate în amenajarea acestor centre temporare.
Până la această dată, la nivelul județului Mehedinți, există doua solicitări privind amenajarea unor astfel de centre de sacrificare a mieilor cu activitate temporară.
Cerințe privind comercializare produselor de origine animală și nonanimală specifice sezonului:
Carnea de miel:
– loturile de carne de miel sunt livrate din abatoare și sunt însoţite de certificat sanitar-veterinar;
– carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se obţine numai la cererea directă a consumatorilor şi numai după efectuarea de către medicul veterinar oficial desemnat a examenului ante şi post mortem, neputând fi livrată, în vederea comercializării, către alte unităţi din domeniul alimentar, înregistrate/autorizate sanitar veterinar, carnea de miel/ied fiind destinată strict consumatorului final;
– marcarea carcaselor de miei se realizează cu respectarea prevederilor legale, referitoare la marcarea şi certificarea sanitar-veterinară a cărnii proaspete şi la marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman;
– marcarea cărnii de miel, rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se realizează cu o marcă de sănătate specială de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului, urmat de codul numeric acordat de D.S.V.S.A. judeţeană/a Municipiului București;
– depozitarea şi comercializarea cărnii de miel trebuie să se realizeze în spaţii adecvate, cu asigurarea temperaturii şi a stării de igienă corespunzătoare;
– respectarea pe timpul transportului a temperaturilor pentru carnea de miel în stare refrigerată sau congelată.
Ouăle şi produse din ouă destinate consumului uman:
– producătorii şi comercianţii care valorifică ouă pentru consum uman, fermele producătoare şi centrele de ambalare ouă trebuie să fie autorizate/înregistrate sanitar-veterinar, conform legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare;
– transportul ouălor trebuie să se efectueze numai în mijloace auto autorizate sanitar-veterinar, iar, pe întreaga perioadă de depozitare şi comercializare, să fie asigurate temperatura şi igiena corespunzătoare;
– ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului şi să provină din centre de ambalare ouă autorizate, în conformitate cu prevederile privind standardele de comercializare aplicabile ouălor;
– examenul ovoscopic este efectuat de către personalul veterinar din cadrul circumscripţiilor teritoriale, sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale pentru ouăle valorificate de către micii producătorii particulari în pieţele agroalimentare şi/ sau târguri autorizate sanitar-veterinar;
- este interzisă comercializarea ouălelor cu coaja crăpată și/sau lovită, acestea urmând să fie retrase de la comercializare şi, ulterior, dirijate către o unitate de neutralizare sau prelucrare tehnică;
Alte produse alimentare tradiţionale: cozonaci, prăjituri, produse de panificaţie, legume de sezon etc. se pot comercializa numai în spaţii amenajate şi înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar, aflate sub controlul personalului de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. Mehedinți.
Recomandăm tuturor consumatorilor ca aprovizionarea cu produse alimentare specifice Sarbătorilor Pascale să se realizeze numai din unități înregistrate/autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor supuse controlului D.S.V.S.A. Mehedinți. Achiziționarea animalelor care nu au atestată starea de sănătate de către un medic veterinar împutenicit de D.S.V.S.A. Mehedinți și/sau produselor alimentare din spații neautorizate (comerț stradal, ca exemplu) este interzisă de legislația în vigoare.
În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare efectuare de reprezentanții D.S.V.S.A. Mehedinți, se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în funcţie de gravitatea abaterilor constatate, inspectorii din cadrul D.S.V.S.A. Mehedinți, vor suspenda activitatea unităţii respective până la remedierea tuturor deficienţelor, vor aplica sancţiuni contravenționale, vor reține oficial produsele alimentare, care pot constitui un pericol pentru sănătatea publică, acestea fiind dirijte către unități de neutralizare autorizate sanitar veterinar.
TEL. 0252/316312 ;
Fax. 0252/325470 ; office-mehedinti@ansvsa.ro
Director executiv,
Dr. Mări Ionuț Gabriel