COMUNICAT DE PRESA SARBATORI PASCALE

Comunicat de presă recomandări  și controale cu ocazia Sărbătorilor Pascale

 

În scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale când, în mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală crește considerabil, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Mehedinți  a intensificat acțiunile de supraveghere sanitară veterinară in perioada 28.03.2022-23.04.2022,  a luat măsuri suplimentare privind verificarea conditiilor de igiena în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de miel și ouăle destinate consumului uman, precum și alte produse sau alimente de origine animală.

În acest sens s-au dispus următoarele măsuri:

  1. Măsurile tehnico-administrative care vor fi luate de D.S.V.S.A. Mehedinți:

 

În baza unui program de lucru stabilit de directorul D.S.V.S.A. Mehedinți, incepand cu data de 28.03.2022 este  verificat modul în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare din toate piețele agro-alimentare, unitățile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare și de alimentație publică , fiind sancționată orice încălcare a prevederilor legislației sanitare veterinare în vigoare.

Programul de lucru este  organizat în echipe care includ medici veterinari și alți specialiști din cadrul D.S.V.S.A. Mehedinți.

Totodată, la sediul D.S.V.S.A. si la circumscripțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale, în perioada 28.03.2022-23.04.2022 este asigurată permanența inclusiv în zilele de sâmbătă și duminica, este afișat programul de lucru, persoana responsabilă și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

În cazul in care exista solicitari scrise din partea unor primarii pentru organizarea unor spatii amenajate temporar unde fermierii pot sacrifica miei, DSVSA Mehedinti, in urma unei analize, va permite infiintarea si autorizarea temporara a acestor spatii in anumite conditii si va asigura supravegherea sanitara veterinara numai in perioada 18.04-23.04.2018 intre orele 07,00-17,00. In acest sens mentionam ca au fost primite doua solicitari de la primarii, respectiv Drobeta Turnu Severin si Simian .

  1. Măsurile care sunt luate de D.S.V.S.A. Mehedinți asupra produselor de origine animală:
  2. Sacrificarea mieilor

În perioada Sărbătorilor Pascale sacrificarea mieilor  se va realiza în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare , inclusiv în abatoarele de capacitate mică, unde sunt respectate condiţiile de igienă stabilite în Reg. (CE) nr. 852/2004  şi Reg. (CE) nr. 853/2004 .

In judetul Mehedinti exista un singur abator autorizat pentru sacrificare  ovine , respectiv SC Abator Costi Prod  2000 SRL in loc. Brosteni.

Urmare a notei de serviciu nr. 8465/22.03.2022 a A.N.S.V.S.A., in cazul in care exista solicitari scrise din partea unor primarii pentru autorizarea unor spatii amenajate temporar unde fermierii pot sacrifica miei, D.S.V.S.A. Mehedinti, in urma unei analize, va permite infiintarea si autorizarea temporara a acestor spatii in anumite conditii si va asigura supravegherea sanitara veterinara numai in perioada 18.04-23.04.2022 intre orele 07,00-17,00. In acest sens mentionam ca au fost primite doua solicitari de la primarii, respectiv Drobeta Turnu Severin si Simian .

De asemenea,  in contextul  in care, in ultima  perioada,  pe teritoriul  anumitor judete din  Romania  inclusiv  MH   nu au fost declarate  focare  de scrapie,  pentru  mentinerea  acestui  status  consideram   necesara  aplicarea  unor  rnasuri privind   monitorizarea    circulatiei   pe  teritoriul   national   a  ovinelor   destinate   sacrificarii,   respectiv   pe intregul  traseu  de la ferme/exploatatii   de ovine catre abatoarele  autorizate  sanitar  veterinar.

 

b.Carnea de miel

În vederea asigurării respectării condițiilor sanitare veterinare pentru comercializarea cărnii de miel, D.S.V.S.A Mehedinți va lua următoarele măsuri:

– controlul stării de sănătate a animalelor și admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public numai a animalelor sănătoase, crescute în gospodării, ferme și localități indemne de boli transmisibile ;

– verificarea respectării regulilor de bunastare a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, inclusiv verificarea formularelor de mișcare;

– transportul  mieilor trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar și însoțite de certificate veterinare care să ateste sănătatea acestora, precum si de documente care sa cuprinda informatii privind lantul alimentar;

– marcarea carnii  (carcaselor)  de miel rezultate  in urma  sacrificarilor  in abatoare  autorizate  sanitar veterinar  pentru   schimburi   intracomunitare    se  realizeaza   cu  o  marca  de  sanatate   de  forma  ovala,  cu respectarea   prevederilor   Ordinului  presedintelui   ANSVSA  nr.  10/2008, cu modificarile   si completarile ulterioare;

carnea  de miel  rezultata  in urma  sacrificarilor   in spatiile/locurile    amenajate   temporar   va fi obtinuta   numai   la  cererea   directa a  consumatorilor    si  nu  poate  fi   livrata catre  alte  unitati   din domeniul   alimentar  inregistrate/autorizate    sanitar  veterinar;

–  marcarea   carnii   (carcaselor)   de  miel   rezultate   in  urma   sacrificarilor    in  spatiile/locurile amenajate   temporar   va fi  realizata  cu o marca  de sanatate  de forma   rotunda,   cu  un  diametru   de 3,5 cm,  in  interiorul   careia  sa fie   inscrise   indicativul   judetului     urmat   de  codul   numeric    acordat   de DSVSA  judeteana ;

– este interzisa depozitarea si comercializarea carnii de miel in spatii improvizate, in care nu sunt asigurate conditii de igiena corespunzatoare si o temperature adecvata.

  1. Ouă şi produse din ouă destinate consumului uman

 

– producatorii si comerciantii care valorifica oua pentru consum uman, fermele si centrele de ambalare oua trebuie supuse autoizarii/inregistrarii sanitare veterinare;

– transportul ouălor trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar pe intreaga perioada a depozitarii si comercializarii acestora trebuie asigurate conditii de temperature si igiena;

– ouale trebuie sa fie marcate cu codul producatoruluui si sa provina din centre de ambalare oua autorizate sanitar veterinar;

– ouăle cu coaja crapată sau lovită vor fi retrase de la comercializare si vor fi dirijate catre o unitate de neutralizare;

  1. Lapte și produse din lapte

Comercializarea laptelui şi brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi târguri, de către producătorii agricoli, se realizează in baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008, cu modificările şi completările ulterioare.

Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final  sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui

Producătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sanătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele,completate de către medicii veterinari de liberă practică din localităţile de origine.

Brânzeturile destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli, pot fi expuse la vânzare, în spaţiile special amenajate în pieţe agroalimentare in vitrine destinate acestui scop,în recipiente (tăvi)confectionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic,ceramică,etc).

Brânzeturile trebuiesc  protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului şi a expunerii la vânzare către consumatorul final(exemplu:în recipiente din material plastic,pungi sau saci din plastic incolore,etc).Sunt permise transportul şi păstrarea în vederea vânzării directe către consumatorul final a brânzeturilor, în recipiente confecţionate tradiţional din lemn(putini), cu condiţia că acestea să fie curate şi identificate corespunzător, pentru prevenirea contaminării şi asigurarea trasabilitătii produselor.

Comercializarea directă către consumatorul final în pieţele agroalimentare  a brânzeturilor obţinute de producătorii agricoli, se va face numai în ambalaje de  unică folosinţă (pungi de plastic alimentar,hârtie cerată alimentară,etc), sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător.

În vederea asigurării trasabilităţii brânzeturilor comercializate către consumatorul final, acestea trebuie să fie însoţite de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii ,data obţinerii, etc.

În acest sens, se pot utiliza metode diferite de etichetare, cum ar fi:

-aplicarea pe ambalajul de transport sau desfacere a unor etichete adezive;

-utilizarea de pungi imprimate ;

-afişarea in momentul expunerii la vânzare şi pe toată perioada comercializării a unor informaţii înscrise pe tăblite şi/sau panouri aplicate deasupra sau în dreptul produsului prezentat.

Laptele şi brânzeturile obţinute de către producătorii agricoli trebuie să fie sigure pentru sănătatea consumatorilor şi să nu conţină germeni patogeni care să producă toxiinfecţii alimentare la om.

  1. e. Peste și produse din pescuit

Comercializarea pestelui si produselor din pescuit se realizeaza numai  in spatii care indeplinesc conditiile de igiena si care sunt inregistrate sanitar veterinar conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008, cu modificările şi completările ulterioare.

Cu ocazia controalelor se va verifica daca:

  • Sunt respectate cerintele legislatiei in vigoare cu privire la transportul , depozitarea si comercializarea pestelui si produselor din pescuit;
  • Gheata utilizata pentru mentinerea temperaturii pestelui si produselor din pescuit proaspete , pe intreaga durata de expunere spre comercializare, este in cantitate suficienta si este obtinuta numai din apa potabila;
  • Se poate asigura trasabilitatea temperaturii pestelui si produselor din pescuit prin etichete si alte documente insotitoare , inclusive daca acestea provin din acvacultura(sistem de crestere controlata) sau au fost pescuite din mediul salbatic;
  • Pestele si produsele din pescuit nu trebuie sa fie cu paraziti vizibili si sunt corespunzatoare din punct de vedere organoleptic.

 

  1. f. Alte produse sau alimente de origine animala

Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea sanitară veterinară a pieţelor agroalimentare în care producătorii particulari expun spre vânzare produse sau alimente de origine animală, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt însoţite de documente care să ateste provenienţa acestora şi a alimentelor care în urma controlului sanitar veterinar au fost declarate necorespunzătoare.

Se  interzice comercializarea produselor şi a alimentelor de origine animală în spaţii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau în sistem de vânzare stradal, în care nu este asigurată o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare.

De asemenea, se va verifica modul în care se efectuează marcarea şi certificarea produselor de origine animală având în vedere prevederile Ordinului ANSVSA nr. 10/2008.

 III. Controale in trafic

In perioada 28.03 – 23.04.2022 se organizeaza controale oficiale in trafic, in echipe mixte formate din reprezentanti ai D.S.V.S.A. Mehedinti in colaborare cu reprezentanti ai I.P.J. Mehedinti pentru verificarea urmatoarelor aspecte :

  • Verificarea modului de respectare a cerintelor legislatiei Uniunii Europene aplicabile comertului cu porcine vii si a masurilor privind restrictionarea miscarilor de porci vii ca urmare a aparitiei si evolutiei unor focare de pesta porcina africana ;
  • Verificarea documentelor insotitoare care sa ateste originea loturilor de porci vii si rutele de deplasare prestabilite ;
  • Verificarea conditiilor de igiena, a dezinfectiei si a autorizatiilor mijloacelor auto utilizate pentru transportul mieilor

In cazul in care cu ocazia controalelor sanitare veterinare se constata ca  in pietele agroalimentare, in unitatile de procesare sau in unitatile de desfacere nu sunt respectate conditiile sanitare veterinare de functionare, DSVSA Mehedinti va  aplica masura suspendarii activitatii pana la remedierea tuturor deficientelor si va aplica sanctiuni in conformitate cu prevederile legislatiei sanitare veterinare in vigoare.

Mentionam ca, in urma controalelor efectuate in aceasta perioada, au fost identificate neconformitati care au vizat starea de intretinere a spatiilor in care se desfasoara activitatea de comercializare a produselor alimentare, etichetarea si depozitarea necorespunzatoarea acestora,  neactualizarea documentelor care atesta starea de sanatate a personalului lucrator, pentru care au fost aplicate 5 avertismente conform OG 2/2001 si 6 amenzi contraventionale in valoare de 27.200 lei, conform HG 984/2005 .

DIRECTOR EXECUTIV,

DR. MARITOIU VALENTIN