16 OCTOMBRIE – Ziua mondiala a alimentatiei

16 OCTOMBRIE –Ziua mondiala a alimentatiei

 

Adunarea Generala ONU a decis, in 1980, marcarea Zilei mondiale a alimentatiei, considerand ca ‘alimentatia este o nevoie fundamentala a omului si o conditie necesara supravietuirii si prosperitatii fiintei umane’.Astfel, in fiecare an, la 16 octombrie, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) sarbatoreste Ziua mondiala a alimentatiei, aceasta fiind ziua infiintarii FAO in 1945, la Quebec, in Canada.

Tema editiei  din acest an a Zilei mondiale a alimentatiei este intitulata ” Schimbam viitorul migratiei.Investim in securitatea alimentara si dezvoltarea rurala”

Securitatea alimentară există atunci când oamenii au acces la alimente sigure, hrănitoare şi convenabile, care stau la baza unei vieţi active şi sănătoase.

Politica UE privind siguranța alimentară vizează întregul lanț alimentar. Scopul său este să garanteze:

  1. siguranța și valoarea nutritivă a alimentelor și furajelor
  2. standarde ridicate în materie de sănătate și bunăstare a animalelor și de protecție a plantelor
  3. informarea clară cu privire la originea, conținutul, etichetarea și utilizarea alimentelor.

In Romania , institutia care are ca scop realizarea siguranţei alimentelor, de la producerea materiilor prime până la distribuirea alimentelor către consumator este ANSVSA si institutiile subordonate acesteia de la nivel judetean –directiile sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene.

În ce priveşte siguranţa alimentară a populaţiei, expertiza sanitar-veterinară a alimentelor de origine vegetală, animală  şi a furajelor are un rol major în depistarea principalelor riscuri, ameninţări  şi vulnerabilităţii alimentare, fiind prevăzute norme speciale în domenii în care se justifică o protecție specifică a consumatorilor:

  • utilizarea pesticidelor, a suplimentelor alimentare, a coloranților, antibioticelor și hormonilor
  • aditivii alimentari – de exemplu, conservanții și aromele
  • substanțele care intră în contact cu alimentele – de exemplu, ambalajele de plastic
  • etichetarea ingredientelor care pot cauza alergii
  • mențiunile de sănătate, cum ar fi „conținut scăzut de grăsimi” sau „conținut ridicat de fibre”.

România, alãturi de FAO, îndeamnã populatia la o alimentatie sãnãtoasã si la o mai mare atentie în gestionarea alimentelor. Potrivit celor mai recente date emise de Organizatia Mondialã a Sãnãtãtii (OMS), principalele cauze de mortalitate în lume sunt legate de alimentatia nesãnãtoasã, de o alimentatie incorectã si dezechilibratã.

Conform statisticilor , alimentatia romanilor se caracterizeaza printr-un aport mare de grasimi si proteine totale, raport mult supraunitar dintre grasimile animale si cele vegetale, un aport insuficient de carbohidrati si de fibre alimentare (1/3 din necesar) si un aport insuficient de calciu, magneziu si seleniu. Totodata, dieta romanilor contine un consum dublu de sare fata de valorile recomandate.Cele mai des consumate alimente in Romania sunt carnea si preparatele de carne, ouale si produsele din lapte, painea si zaharul, iar la polul opus se numara: pestele, leguminoasele, fructele oleaginoase si sucurile natural.

Director Executiv,

Dr.Ganea Adriana